Aardappelpuree

Benodigdheden
1 kilo kruimige geschilde aardappelen, 50 gr. roomboter op kamertemperatuur,
150 ml. melk, nootmuskaat, zout en peper.

Bereiden
Snij de aardappelen in stukken en kook ze half onder water met wat zout en een deksel op de pan in 20 minuten gaar. Aardappelen afgieten en even zonder deksel droogstomen. Met een stamper de aardappelen fijnstampen. Geen mixer gebruiken, hiermee maak je de structuur stuk en komt al het zetmeel vrij, waardoor het een plakkerig geheel wordt. Roer alleen met een houten lepel om dezelfde reden. Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt. Voeg de boter toe en wat van de melk. Gooi niet argeloos alle melk erin, kijk of je alle melk wel nodig hebt. De ene aardappel is de andere niet. Nu heb je een basis aardappelpureerecept. Dit kun je gebruiken als aardappelpuree, voor je stamppot of voor de Pommes duchesses, aardappelkoekjes of aardappelkroketten.

Variatietip
1. Fruit een geraspte ui en knoflook even in een koekenpan met wat olijfolie en voeg deze toe aan de aardappelpuree.
2. Voeg kruiden naar smaak toe.
3. Heb je een restje aardappelpuree over, dek dit af en zet in de koelkast. De volgende dag kun je hier lekkere aardappelkoekjes van maken.

Één reactie op “Aardappelpuree

  1. Pingback: Aardappelkoekjes – Kids Kookles