Quiche

Benodigdheden voor het deeg
250 gr. patentbloem, 125 gr. roomboter,
1 ei, ½ tl. zout,
eventueel 1 el. water.

Benodigdheden voor de groentevulling
½ prei, ½ paprika,
broccoli, 4 worteltjes.

Benodigdheden voor de roomvulling
100 ml. slagroom, 3 eieren,
4 el. geraspte kaas, 2 el. verse peterselie.

Bereiden
Bloem in een beslagkom doen en de boter (koud) in stukjes snijden en bij de bloem strooien. Ei erbij doen en zout erbij en met een vork prakken. Daarna even snel met je handen goed door elkaar mengen. Niet te warm laten worden, want dan gaat het deeg plakken. Zet het deeg afgedekt met plasticfolie ongeveer 1 uur in de koelkast om te laten rusten. In de tussentijd kun je de groente schoonmaken, wassen en fijnsnijden. De groente in met een laagje water aan de kook brengen en ca. 5 minuten laten doorkoken. Daarna van het vuur halen en in een vergiet de groente goed laten uitlekken.

Strooi wat bloem op een schoon aanrecht of een vel bakpapier. Hierop het deeg uitrollen met een deegroller. Vergeet niet om het deeg om te draaien, zodat het niet aan je bakpapier gaat plakken. Snij het deeg in stukken die een stukje groter zijn dan de vormpjes die je wilt gebruiken. Op het deeg een stukje bakpapier leggen en hierop een laagje erwten doen. De vormpjes 10 minuten 200 graden bakken. Dit heet blind bakken. Dit is om te voorkomen dat je een natte bodem krijgt.

Ondertussen de roomvulling maken door de eieren te splitsen, eierdooiers met de room vermengen, peterselie in kleine stukjes snijden en met de kaas, peper en zout bij het roommengsel doen.
Even doorroeren en in een andere kom de eiwitten met een snufje zout stijfkloppen en als de eiwitten helemaal stijf , deze voorzichtig door het roommengsel roeren.  Na 10 minuten de vormpjes voorzichtig uit de oven halen en het bakpapier met de erwten uit de vormpjes halen. De vormpjes vullen met de uitgelekte groente. Niet helemaal vol doen, de roomvulling moet er ook nog bij. Tot slot de vormpjes afvullen met de roomvulling en in de oven ca. 20 minuten bakken voor kleine vormpjes. Maak je de quiche in een grote vorm dan ca. 30 minuten bakken. Prik met een vork om te kijken of de vulling gaar is. Komt de vork er schoon uit, dan is de vulling gaar. De rechthoekige blokjes quiche zijn gemaakt in een rechthoekige cakevorm. De quiche kun je zowel lauw als koud eten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.